Stay Connected:
Hypotheek afsluiten voor tweeverdieners  - Administratiekantoor Amsterdam
Hypotheek afsluiten voor tweeverdieners – Administratiekantoor Amsterdam

Voor tweeverdieners wordt een hypotheek afsluiten makkelijker.

Per 1 januari 2016 wordt het makkelijker om als tweeverdieners een hypotheek af te sluiten. De berekening van het financieringslastpercentage zal namelijk worden aangepast, volgens een brief die minister Blok naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met het financieringslastpercentage wordt er bepaald wat de maximale hypotheek zal zijn dat iemand kan krijgen. Vanaf januari 2016 wordt bij het vaststellen van dit percentage bij tweeverdieners het meetellende percentage van het tweede salaris verhoogd met 17%. Waar het nu 33% is zal het dus in 2016 50% zijn.

De verschillende hypotheekmogelijkheden.
Op dit moment zit er een behoorlijk verschil tussen de hypotheekmogelijkheden van een alleenverdiener met een salaris van €50.000 en een stel waarvan de ene een salaris heeft van €30.000 en de andere een salaris heeft van €20.000 euro. De bedragen zijn per huishouden gelijk, toch kan de alleenverdiener een hogere hypotheek krijgen dan de tweeverdieners. Dit komt omdat er wordt gedacht dat een van de tweeverdieners in de toekomst misschien wel minder wilt gaan werken en bij de alleenverdiener de mogelijkheid er is dat de partner van dit persoon ook in de toekomst kan gaan werken. Het Nibud pleit ervoor om dit verschil in de toekomst op te heffen. Met de veranderingen in 2016 komt het Nibud al een stukje dicht bij hun einddoel.

Het is overigens niet verplicht om als bank zich te gaan houden aan de maximale looncapaciteit. Echter moeten zij dit dan wel kunnen motiveren. Er is dus kans voor de tweeverdieners met geweldige vooruitzichten dat zij kans hebben op een hogere hypotheek dan dat je op grond van de cijfertjes zou denken.

Extra financiering bij een energieneutraal huis.
Het blijft in 2016 mogelijk om voor een woning met een A++ energielabel tot wel €9.000 extra te kunnen lenen. Voor woningen die volkomen energieneutraal zijn kan dit bedrag zelfs oplopen tot €27.000 dat extra geleend kan worden.

Add Your Comments

Your email address will not be published.

First Name*
Subject*
Email*
Your Comments